4/08/2009

DOPUST je druga po redu manifetacija «proširenog performansa» u Splitu koja se kreće u festivalskom smjeru. Prošle godine u travnju organiziran je po prvi put susret performera, DJ-eva, VJ-eva, teoretičara, umjetnika, profesora i studenata. Događanja su se zbivala u prostorima '' Akvarija '' (na Bačvicama), UMASA (Umjetničke Akademije), Kinoteke Zlatna Vrata i u samom gradskom tkivu Splita. Cilj je bio publici što direktnije na uvid dati stavove, razmišljanja i ideje lokalnih i nacionalnih sudionika DOPUST-a. Unutar devetodnevnog programa u kojem su bili zastupljeni: performans uživo, žive instalacije, akcije, multi medija, pokret u prostoru, audio-video, ambientalni, interaktivni, socialno angažirani, destruktivni i autodestruktivni performans, predavanja, teoretske rasprave itd. cilj je bio dobiti što jasniju sliku trenutnog stanja kulturno-umjetničke formalne i neformalne scene. Kroz ponuđeni program stavljen je akcent na međusobnu suradnju, umrežavanje među autorima i učesnicima, studentima i profesorima, publikom, izmjena informacija, učenje, stvaranje novih iskustava i kontakata

Programom ovog festivala teži se obogaćenju kulture u gradu Splitu, definiranju već postojeće vitalne scene autora, teoretičara, studenata koji su aktivni u javnom životu i kulturi te mobiliziranje određene kritične mase ljudi koja upotpunjuje i nadahnjuje ovakve projekte.

DOPUST/ 20.4. -26.4.2009.

Koncepcija ovogodišnjeg festivala bazira se oko značenja same riječi DOPUST.Koje je značenje rječi dopust. Da li je to period koji dolazi nakon određenog vremena rada, aktivnosti ili djelovanja? U periodu dopusta čovijek je obično u stanju opuštanja i odmaranja nakon dužeg razdoblja umaranja. Što bi, nadalje bilo opuštanje unutar kulturno-umjetničkog konteksta. Da li kulturno umjetnički projekt spada u sferu umora ( pa time i rada) ili odmora (pa time ne spada u domenu rada.)

U sedam dana na gore spomentim lokacijama izmjenjivali bi se projekti različitog karaktera. Perfromansi, multimedijalni happeninzi i interaktivni radovi uglavnom će se izvoditi u prostoru '' Akvarija'' na Bačvicama ili u javom prostoru grada. Glazbeni performansi s eksperimentalnim DJ. VJ i live band nastupima održavat će se također u Akvariju. Projekcije i javne diskusije biti će u prostoru kinoteke Zlatna Vrata, umjetničke prezentacije i diskusije sa studentima bit će u prostorima UMAS-a te program debitanata koji će se održavati u MKC Split . Pozvani su umjetnici iz Nizozemske, Litve, Njemačke, Austrije, Mađarske, Poljske, Srbije, BiH, Kosova, Slovenije. Inozemni umjetnici sudjelovali će zajedno sa domaćima unutar večernjih blokova programa.